Publicerad 11 juli 2019 kl. 14:03

Anders Mattsson ny vd på Ålands Skogsindustrier

Pia Eriksson sitter kvar som ordförande för kommunfullmäktige i Lumparland. Även kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelm har blivit omvald.

Efterfrågan på bostadslån är stabil. Låga räntor och fortsatt god ekonomi bland hushållen håller marknaden igång.

– Det är viktigt att inte bli för bekväm med ränteläget. En eventuell skärpt reglering av bostadslånevillkoren är bra, säger Juho-Pekka Savolainen på Nordea.

Mariehamns stad ska tillsätta en arbetsgrupp med ett specifikt fokus på skolelevers välmående.

En orsak till det är att framför allt flickor mår dåligt enligt undersökningen Hälsa i skolan.

Med den nu halvfärdiga ombyggnaden av kaj 3 rustar Mariehamns hamn för större fartyg, fler passagerare och kortare hamntider.
– Tack vare det varma vädret går bygget snabbare än beräknat, säger vd Alef Jansson.

Lars Häggblom (Ob) har valts till ordförande för kommunfullmäktige i Hammarland.
Anders T. Karlsson (C) blir ordförande för kommunstyrelsen.

En barnvagn med ett barn i blev påkörd på ett övergångsställe vid Select i Mariehamn på torsdagseftermiddagen.

– Barnet är fört till sjukhus för kontroll, säger tf räddningschef Karl Nordlund.

En mörk natt ute i de björnrika skogarna i östra Finland blev början på ett framgångsrikt samarbete för Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Olika former av skrivande har varit en del av deras karriärer, tillsammans och var för sig. Nu är de på Åland för att inspirera niorna till fritt skrivande i tävlingen Skratch.

Förundersökningsledare Olli Hartikainen vid polisen säger att bilbranden i Hammarland med största sannolikhet var anlagd. Nu inväntar polisen analyssvar som ska ge svar på hur branden startat.

Från och med i dag, torsdag, kan man handla mat via nätet på Kantarellen. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. 
– Vi tror och hoppas att det här ska göra vardagen enklare för våra kunder. Det är inte alltid man hinner eller kan gå till butiken, säger butikschef Elina Fellman. 

Talmanskonferensen väljer att inte föreslå för lagtinget att skilja Marcus Måtar från uppdraget som lagtingsledamot. Samtidigt ger man en känga till partierna och hänvisar till deras ansvar för lagtingets anseende.
– Det är en väldigt stark åtgärd att avskilja en ledamot från sitt uppdrag, det var inte motiverat i det här fallet, säger talman Roger Nordlund (C).

Ålands golfklubb hade rätt att säga upp den anställde mannen 2016. Det meddelar Åbo hovrätt under onsdagen, 20 månader efter att tingsrätten nådde samma slutsats.
Den förlorande mannen döms till att betala klubbens senaste rättegångskostnader om 15.000 euro.

Lagtinget tog i går upp den tredje tilläggsbudgeten, eller städarbudgeten, för 2019. I budgeten äskar landskapsregeringen bland annat om tillägg för att täcka upp Ålands- hälso och sjukvårds stora underskott samt tillägg för att täcka extra uppkomna driftskostnader i skärgårdstrafiken.

Samlingshuset i Jomala blir inte färdigt i januari.
– Vi väntar oss ett nytt datum under nästa vecka, säger Jomalas tekniska chef Magnus Nordin.

Barn i bild

Fler nyheter