Publicerad 19 maj 2019 kl. 19:20

Eftersökningar pågår i Saltvik

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Efter att två vandrare hört rop på hjälp i närheten av Solbacka i Saltvik, Ovanåker har eftersökningar inletts i området. Polisen uppmanar allmänheten att inte bege sig ut för att på egen hand försöka bistå i sökandet. Vid 21-tiden säger kommissarie Tommy Thörnoos att ingen person har påträffats, men att skallgång fortfarande genomförs i omgivningarna.

Kommissarie Tommy Thörnroos berättar att det var vid 17-tiden som samtalet kom om att två personer som vandrat bakom Solbacka hört rop på hjälp.

– De letade själva men kunde inte påträffa någon.

Gränsbevakningens Super puma söker just nu av området från luften, polisen söker med hund och även delar av Frivilliga räddningstjänsten har kallats in. Det är tät skog i området men då det även finns en damm i närheten är dykare på väg till platsen.

– Från polisen sida vill vi belysa att ett eftersök alltid leds av polisen och att ingen ger sig ut i skog och mark för att söka utan att vara involverad i det organiserade eftersöket, skriver polisen i ett pressmeddelande vid 19.30-tiden.

Den som har information som kan vara till nytta i sökandet kan kontakta polisen på numret 040 847 9550.

Uppdatering klockan 20:20:

Ålandstidningens fotograf Daniel Eriksson som är på plats vid Solbacka säger att helikoptern nu har kallats tillbaka. Eftersom värmekamera användes har Frivilliga räddningstjänsten avvaktat, men nu ger sig ett 30-tal personer därifrån ut i skogen till fots för att fortsätta sökandet.

 

Uppdatering klockan 21:12:

Kommissarie Tommy Thörnroos säger att ett trettiotal personer går skallgång i området. Hittills är sökandet resultatlöst.

Ökade kostnader om 140 till 480 miljoner euro kan bli resultatet för färjtrafiken i Östersjön om EU som planerat inför handel med utsläppsrätter nästa år.
– En marknadsbaserad mekanism för att reducera utsläpp från sjöfarten behöver vara global, säger Mats Björkendahl från Rederierna i Finland.

Att få in träning i vardagen är inte alltid lätt, speciellt inte som förälder. Fanny-Sonntag Lambert drar aktiva barnvagnspromenader som alla är välkomna på.
– Det är en win win, barnen får komma ut och föräldrarna får träning samtidigt som man pratar, säger hon.

Vandringsstigarna på Åland är nu mer tillgängliga än någonsin. Flera har nya informationsskyltar och markeringsstolpar, och alla syns nu på en digital karta.

En stormvägg av vind och regn drog igår in över Eckerö och fällde två träd invid en stuga.

Efter bara tre år säljer Ålands Utvecklings Ab sitt innehav i socialtjänstföretaget Björkkö Ab.
– Det gick snabbare än förväntat. De har kommit i gång väldigt bra, säger vd Marika Fagerlund.

Den sannolika likvideringen av Birka Cruises innebär en förlustaffär för ägaren Rederi Ab Eckerö.
Själva fartyget är man beredda att behålla tills rätt köpare träder fram.

I höst inleds en forskningsstudie om antikroppar mot covid-19 på Åland i samarbete mellan ÅHS, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och högskolan på Åland.

Chipsters Food Oy inleder samarbetsförhandlingar. En konsekvens kan bli att verksamheten flyttar från Åland.

I dag håller landskapsregeringen presskonferens om coronaläget på Åland. Vi direktsänder pressträffen direkt med start klockan 16.00.

Johanna Björkvall och Pauliina Körkkö, grundarna av vårdföretaget Björkkö, köper Ålands utvecklings Ab:s (ÅUAB) andel i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

En design som lyfter in banan i den omkringliggande naturen, närheten till vattnet och kvaliteten ska göra Ålands golfklubbs nya Slottsbana till en av de bästa i Europa. Ålandstidningen har provspelat banan.

Ett besvär över ändringen av detaljplanen för Klinten har lämnats in till förvaltningsdomstolen.

Skärgårdskommunerna har gjort en sammanställning över skicket på landskapets hamnar och skickar nu en uppmaning till landskapsregeringen (LR) att vidta åtgärder. De ber också LR att behandla hamnarna lika – något som inte görs i dagsläget, enligt sammanställningen.

Barn i bild

Fler nyheter