Publicerad 8 oktober 2018 kl. 22:00

”Energi- och klimatstrategin är redan tillräckligt ambitiös”

Någon revidering av landskapsregeringens energi- och klimatstrategi behövs inte efter att FN:s klimatpanel under måndagen presenterat nya, dystra forskningsrön.
– Vår strategi är redan tillräckligt ambitiös, säger miljöminister Camilla Gunell (S).

Kommentarer (2 st)

enligt det nya STÖDSYSTEM som

enligt det nya STÖDSYSTEM som möjliggör en ökning av den åländska vindkraftens produktion från dagens 18 procent till 70 procent av energibehovet. I princip alla vindparker i Europa är rena förlustmaskinerna. Är inte den finska kärnkraften tillräckligt ren för sossarna eller är det bara behovet att få göra av med skattebetalarnas pengar som styr?

Man kan uttrycka sig lite

Man kan uttrycka sig lite småakademiskt även när det gäller "bullshit". Ni har ju Barbro, en av få politiker som Åland har. Hennes insatser kan inte förnekas.Hon har uträttat något påtagbart i olika sammanhang. Jag beundrar denna kvinna och vad hon åstadkommit. Jag är inte socialdemokrat men jag säger:Tack Barbro! men jag ser inte någon verkligt i ett annat parti dessvärre. Tack Barbro

Alarmcentralen meddelar att det sedan klockan 13.00 i dag onsdag råder skogsbrandvarning på Åland.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman vid domstolen för förlikning och skiljeförfarande inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Uppdraget gäller under sex år.

Landskapsregeringen har utsett fil.dr. Johanna Mattila till rektor för Högskolan på Åland.
Hon tillträder sin tjänst den 15 oktober.

Byggnadsfirman Hans Mattsson stämmer Sjöfartsmuseet för obetalda fakturor. I grund ligger en strid om entreprenadsavtalet för ombyggnaden av Pommern.
– Vi har en helt annan uppfattning så vi får vänta och se vart det leder, säger museichef Hanna Hagmark.

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Barn i bild

Fler nyheter