Publicerad 2 november 2018 kl. 10:57

Lätt att minska sin koldioxidbelastning

Ålands natur och miljös insändare om hur ålänningarna måste växla upp klimatarbetet har fått en läsare att reagera med frågan: Hur gör man?
Jonas Holmström har gått in för att minska sina utsläpp av koldioxid.
– Det förvånade mig hur enkelt det gick att uppnå en ungefärlig halvering, säger han.

Kommentarer (4 st)

Det mest iögonfallande här är

Det mest iögonfallande här är uppgiften om den utomordentligt ringa betydelse särskilt Mise, men också hushållens avlopp, har i sammanhanget. Dessa för många – inte minst pensionärer – högst betungande utgifter, för miljön verkar de vara i egentlig mening betydelselösa. Om man därtill beaktar den uppenbara både misskötsel och grötmyndighet som kännetecknar Mise – då framstår denna myndighetens pungslående av sina ”kunder” som ett regelrätt slöseri av medel – som rätt använt tydligen kunde uträtta stordåd för miljöns vidkommande.

transporterna för människor

transporterna för människor på Åland Är uppbyggt att alla har tillgång till bil, kollektivtrafiken är nästan obefintlig Se trafiken med buss i Mariehamn Ingen trafik på lör och söndag Den är gjord mest för skolelever Bussarna till landsbygden kvälls tid är nästan obefintlig Det går att ändra, men det tar tid att anpassa Men det finns taxi

Tre person greps under lördagsnatten på basen av polislagen efter att ha betett sig stökigt på ett utskänkningsställe i Mariehamn.

Senast till hösten vill Saltviks kommunstyrelse kunna ta ställning till vilken entreprenör som ska bygga om Sunnanberg vårdhem.

Jägare från Finström och Geta sköt på lördagsförmiddagen en vildsvinsgalt i Höckböle, Geta. Bara kilometer från den plats man för några veckor sedan sköt ett annat vildsvin.

En person kritiserar Ålands polismyndighet för oskäligt dröjsmål i ett klagomål till justitiekanslerämbetet.
Landskapsregeringen svarar att personens ärende hos polisen har avancerat, trots sjukskrivningar.

Linfärjan i Ängösund var under fredagsmorgonen bara 15 meter från att kollidera med ett brittiskt styckegodsfartyg på väg mot Gävle. Incidenten inträffade när föraren på Ängösundsfärjan lade ut från Norrboda utan att uppmärksamma fartyget som var på väg genom farleden.
– Den mänskliga faktorn är orsaken, säger Jan-Erik Lindman, drift- och personalansvarig på J&L Shipping.

En man som åtalas för 25 olika brott medger vissa av dem och bestrider andra. Händelserna ägde rum under drygt tio veckor i höstas.
Åklagaren yrkar att mannens tidigare brottslighet ska leda till skärpt straff.

Åsa Ceder, tidigare vd för Pensions-Alandia, lämnar försäkringsbolaget.
– Beslutet är Alandias, men jag ser fram emot nya utmaningar, säger Åsa Ceder.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

I dag finns 76 demensvårdsplatser på Åland. Nästa år kommer 428 ålänningar att behöva dygnet runt-tillsyn på grund av demens.
Därför vill Oasen boende- och vårdcenter bli ett centrum för minnessjukdomar.
– Behovet är enormt, säger styrelseordförande Gyrid Högman.

Östersjöfonden fyller 30 år i år. Det uppmärksammar man med en podcast i tolv delar. ”Samtal runt Östersjön” heter den.

Barn i bild

Fler nyheter