Publicerad 28 november 2019 kl. 06:00

Lättnad på Viking Line när färjtrafiken kan återupptas

Båda avtalsparter godkände i går på förmiddagen medlingsbudet och den 16 dagar långa strejken upphörde. Därmed avbröts även de pågående sympatistrejkerna.
– Vi är väldigt lättade, det har varit påfrestande för hela företaget, säger Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.
I dag återgår alla fartyg i trafik.

Den nya landskapsregeringen under lantråd Veronica Thörnroos (C) har nu officiellt svurits in och inlett sitt arbete.
Först på dagordningen: att godkänna regeringsprogrammet som sedan presenteras klockan 15.30. Du ser presentationen live på alandstidningen.ax.

Riksdagens grundlagsutskott har godkänt lagförslaget gällande nytt ekonmiskt system för Åland och föreslår att riksdagen godkänner ett uttalande om att avräkningsprocenten höjs från 0,45 procent till 0,47 procent från 2021.

Organisationen bakom Tall Ships Race i Mariehamn sommaren 2021 arbetar nu aktivt med att kontakta fartygen som kan tänkas komma hit under evenemanget.
– Fartygen väljer själva om de vill komma. Men jättemånga är intresserade av att komma till Mariehamn, säger projektledaren Mari Rosenqvist.

Förra året fanns närmare 16.400 bostäder på Åland. 14.000 av dem var stadigvarande bebodda.
Det totala antalet bostäder ökade med 120 stycken under 2018.
Sedan år 2000 har antalet ökat med nästan 4.000 bostäder, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).

Tidigare egenföretagaren Mikael Holm riskerar fängelsestraff för grov penningtvätt i Mariehamn.
I en exklusiv intervju ger han nu sin version av turerna kring torrlastaren Cleopatra, höstens internationella arresteringsorder, och den vältalige Åbobedragaren.
– Jag frågar mig gång på gång vad jag kunde ha gjort annorlunda, men jag hade inga skäl att misstänka någonting.

Flera ålänningar finns med bland de tusentals personer som är misstänkta för att ha köpt droger från den numera stängda näthandelsplatsen Silkkitie.

En personbil körde vid fyra-tiden på måndagseftermiddagen av vägen i Bomarsund, Sund.

Det blev inget beslut om lagtingsledamoten Marcus Måtars (Ob) framtid i lagtinget när talmanskonferensen sammanträdde på måndagen.

Flera ålänningar finns med bland de tusentals personer som är misstänkta för att ha köpt droger från den numera stängda näthandelsplatsen Silkkitie.

Gör om kommunreformen, förhandla bort elhybridfärjan och utred tunnel.
Det är de mest framstående delarna i lagtingets finans- och näringsutskotts betänkande över den avgående landskapsregeringens budgetförslag.
– Det är alltid lite konstigt vid ett regeringsskifte och ett tydligt valresultat som säger att den budget som lagts inte omfattas av väljarna, säger utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C).

Rättegången mot den åländska man som är misstänkt i bedrägerihärvan har inletts i Åbo.

Klockan nio i dag på morgonen inleddes huvudförhandlingen där en åländsk man misstänks för tre fall av grov penningtvätt.
Ålandstidningen är på plats i Egentliga Finlands tingsrätt.

Många närvarande vid uppvaktningen vid krigsveteranernas minnessten i fredags saknade representanter från både från det offentliga Åland och från finska staten.

–  Åland skulle inte ens finnas till om inte den finska armén hade utkämpat det här kriget, sade Birgitta Svahnström som stod bland åhörarna.

Barn i bild

Fler nyheter