Publicerad 7 april 2020 kl. 08:22

Passagerartrafiken stoppas – Finland skickar läkare

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Vi gör det för att stoppa smittan, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

I dag kom till slut beskedet om hur den finska regeringen vill göra med passagerartrafiken på Östersjön. Det avslutas från efter långfredagen och fram till den 13 maj. För Ålands del kan det innebära problem för sjukvården, då ÅHS får en hel del sjukvårdspersonal från Sverige.

– Den vårdpersonal som kommer från utlandet ska sitta i karantän i två veckor, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson.

För att trygga ÅHS verksamhet när regeringen nu stänger trafiken västerut tar den finska regeringen nya grepp.

– Regeringen har fattat beslut att ålägga social- och hälsovårdsministeriet att se till att verksamheten på sjukhuset på Åland tryggas i samarbete med Ålands landskapsregering. Behövliga läkare ska skickas från Finland till Åland, och de ska ha tillräckliga kunskaper i svenska, säger Anna-Maja Henriksson.

Ålandsministern framhöll också att extremt kritisk personal inom exempelvis Optinova undantas från karantänsreglerna för att garantera produktionen.

– Produktionen är oerhört viktig för både Finland och globalt för att vi ska vinna kampen mot viruset.

Ålandsministern betonade att när Finland är satt i beredskapsläge omfattar det också Åland.

– För regeringen är det viktigt att hitta lösningar som fungerar för Åland, och det är viktigt att respektera Ålands självstyrelse också i coronatider.

Flygtrafiken fortsätter för närvarande, och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson betonade också att det alltid är möjligt för finländare och ålänningar att återvända hem, också med färja mellan Finland och Åland. Däremot alltså inte från utlandet från och med lördag. Gods- och frakttrafiken kommer att fortsätta som tidigare.

Ett större markområde brinner vid masten i Hellesby, Hammarland. Fyra kårer deltar i släckningsarbetet.

I Ålandstidningens nyhetspodd diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh veckans största nyhetshändelser. I veckans avsnitt dominerar två jättenyheter: coronaepidemin och Michael Björklunds Robinsonvinst.

Nu är det åter dags för motorträffar i Godby.

Finlands bollförbund (FBF) väljer att avbryta Regions cup.
– Så klart är det tråkigt men samtidigt förstår vi ändå beslutet, säger Rezgar Amani, spelare och verksamhetsutvecklare i FC Åland.

Tre arbetsgrupper ska fundera på vilka utmaningar Åland ställs inför till följd av coronapandemin, den ekonomiska krisen och klimatkrisen.

Flera bråk, högljudda fester och en skadegörelse var några av uppdragen för polisen under natten mellan fredag och lördag.

Ett annorlunda men högtidligt firande. Så beskriver de studerande Ålands yrkesgymnasiums dimission i går.
– De har ordnat det bra efter omständigheterna, säger André Jansson som tar examen vid elmontörlinjen.

Mariehamns stad ska ta ställning till hur en framtida exploatering av Styrsö ska gå till.
Som ett första steg föreslås att vägfrågan ska lösas i samarbete med Lemlands kommun.

Asfaltsmassorna från bygget av Ålandsvägen klassas som farligt avfall.
Det konstaterar ÅMHM som kräver att Mariehamns stad nu tar hand om dem på ett lagenligt sätt.

– Nu öppnar Åland igen och Visit Åland tycker att det är viktigt att vi gör det med omtanke, säger Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland.
Hygieninstruktioner för turismbranschen har tagits fram för att hjälpa verksamheterna.

Åland har i dag fått sitt fjortonde coronafall.

Det har nu gått 52 dagar av Eiras graviditet och valparna kan väntas efter ungefär en vecka. För att med säkerhet veta hur många valpar som gömmer sig i Eiras mage låter matte Minna-Lotta Kivinen röntga henne.

Ålandsbanken lanserar en ny fond, Ålandsbanken Nordiska Småbolag, som investerar i små och medelstora nordiska kvalitetsbolag.

Barn i bild

Fler nyheter