Publicerad 9 oktober 2019 kl. 17:14

Statsministern till Åland på måndag

Statsminister Antti Rinne (SDP) besöker Åland på måndag. Han ska bland annat träffa lantrådet och delta i ett öppet diskussionsmöte i stadsbiblioteket.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) är nedstämd när han kommenterar nyheten att Birka Cruises lägger ned.
– Det är en tung dag för Åland.

Birka Cruises läggs ned efter 49 år. Nu inleds samarbetsförhandlingar som berör 509 personer.

Åda har tillsammans med kommunerna och kommunalförbunden upphandlat ett gemensamt ekonomisystem. Kontraktet har tilldelats det åländska it-bolaget Consilia Solutions Ab. Det skriver Åda i ett pressmeddelande.

De senaste veckornas varma väder har lett till att de blågröna algerna har kommit ovanligt tidigt i år. Det säger Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör på ÅMHM.

De två fallen av grov våldtäkt som den före detta IFK-spelaren misstänks för ska ha skett i mannens bostad. Mannen ska ha tvingat två olika kvinnor till samlag och utfört grovt våld mot kvinnorna.
Åklagare Roger Eriksson yrkar på fem års fängelse.

Mer än en halv miljon euro satsas nu på marknadsföringen av Åland som destinationsmål. Pengarna ska till stora delar riktas mot den finländska marknaden.
– Satsningen ska öka Ålands attraktionskraft, säger Linnéa Johansson vid landskapets näringsavdelning.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade under torsdagen landskapsregeringen att karantän efter kryssning inte är ett måste.
Rekommendationen om karantän efter kryssning gäller endast om man har gått i land, annars är det inte nödvändigt.

Åklagaren yrkar att den tidigare IFK-spelare som står åtalad för två fall av grov våldtäkt döms till fem års fängelse.

Slottsdestilleriet byter namn och i morgon slår Åland Distillery upp portarna för besökare. Samtidigt lanseras tre produkter: gin, longdrink och snaps.

Antalet lediga arbetsplatser minskade kraftigt i juni. Det skriver Åsub i en ny rapport över arbetslöshetssituationen.

Efter en längre tids sysslolöshet återgår Godby Shippings roro-fartyg ms Midas och ms Misida i trafik. Ms Misida lade ut redan i söndags medan ms Midas lägger ut inkommande söndag.
– Det är oerhört glädjande och jag ser tydliga tecken på förbättringar i vårt segment av marknaden, säger vd Dan Mikkola.

Paf inleder samarbetsförhandlingar som berör sammanlagt 39 tjänster, varav 29 på Åland. Personalen meddelades under onsdagen.
– Det här är inte roligt, samtidigt har vi haft en öppen dialog med möten två gånger i månaden om utvecklingen så jag tror inte det här var en jättestor chock, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.

Lundqvistrederiernas två koncerner, Ångfartygs Aktiebolaget Alfa och Rederiaktiebolaget Hildegaard, redovisar ett sammanslaget resultat på 34,1 miljoner euro på sista raden.
– Jag är mycket nöjd, säger Ben Lundqvist.

Barn i bild

Fler nyheter