Publicerad 9 oktober 2019 kl. 17:14

Statsministern till Åland på måndag

Statsminister Antti Rinne (SDP) besöker Åland på måndag. Han ska bland annat träffa lantrådet och delta i ett öppet diskussionsmöte i stadsbiblioteket.

Viking Lines aktieägarförening vill att mindre ägare ska få vara med och bestämma i bolaget, säger ordförande Roger Jansson. Han framförde åsikten på ett möte med rederiets styrelse.

Landskapsregeringens förvaltningschef Dan E Eriksson säger att Datainspektionens verksamhetsberättelse får stå för sig själv.
– Var och en får dra sin egna slutsatser.

Det är lätt att en person som diagnosticerats med en minnessjukdom blir sittande hemma i stället för att få möjlighet att komma till en dagverksamhet när det finns behov av det. Kommunerna har heller inte möjlighet att ha en uppsökande verksamhet eftersom de inte vet vem som är i behov av hjälp.

Inom landskapsregeringens förvaltning finns en utbredd kultur där synpunkter, kritik eller avvikande beteende sällan välkomnas. Det skriver myndighetschef Joakim Söderberg i Datainspektionens verksamhetsberättelse för 2019.

Viking Lines aktieägarförening vill att mindre ägare ska få vara med och bestämma i bolaget, säger ordförande Roger Jansson. Han framförde åsikten på ett möte med rederiets styrelse.

Antalet ärenden som nått klientombudsmannen vad beträffar missnöje om barnskydd har ökat från 10 till 70 på bara två år. Det framgår av Ålands ombudsmannamyndighets verksamhetsberättelse som presenterades i går. – Det är anmärkningsvärt, säger patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov.

Sommaren 2010 hittade ett dykarlag under ledning av Christian Ekström ett vrak utanför Föglö som visade sig vara betydligt intressantare än han först trodde.
Det var starten på en mediecirkus av stora mått och ledde till prisrekord på champagneauktionen 2011. Kritik och avtagande intresse gjorde dock att det nu varit tyst i flera år.

Familjen Strandvik vet ännu inte hur länge de behöver stanna på hotellet på Teneriffa, som satts i karantän på grund av coronaviruset.
– Vi har inte fått någon information alls, säger Harriet Strandvik på onsdagseftermiddagen.

Peter Ellqvist blir den som ska leda Ålands golfklubb när nuvarande klubbdirektör Åsa Nordström slutar i sommar.
– Jag kommer att använda alla mina kontakter och erfarenheter för att bidra till utvecklingen av golfklubben, säger han.

Stadsfullmäktige återremitterade ärendet om delgeneralplanen för centrum till stadsstyrelsen, efter omröstning.
Man vill bland annat att formuleringarna om byggnadsskyddet ska ses över på nytt.

På ÅHS har man beredskap för coronaviruset enligt instruktioner från Institutet för häla och välfärd, THL. Det säger Gunilla Häggblom, hygienskötare.
Teneriffa räknas hittills inte som en riskzon.

Harriet Strandvik och hennes familj befinner sig i karantän tillsammans med tusen andra turister på ett hotell på Teneriffa. Orsaken är att en coronasmittad italiensk turist vistats där.
Genom en lapp som stacks in under dörren på tisdagskvällen uppmanas de att hålla sig lugna.
– När vi stuckit ut huvudet ur rummet har vi direkt blivit inschasade igen, säger Harriet Strandvik till Ålandstidningen.

Tingsrätten går helt på försvarets linje i det stora Cdon-målet. Åtalen om grovt skattebedrägeri förkastas liksom Skatteförvaltningens skadeståndskrav på nio miljoner euro
– En stor lättnad, det har varit jobbiga år, säger Daniel Erikssons advokat Guy Björkqvist.

Barn i bild

Fler nyheter