Elof ”Loffe” Johns är en av flera ålänningar som sitter fast utomlands. Nu kan han och hans sällskap vara på väg hem igen. Foto: Robert Jansson
Publicerad 24 mars 2020 kl. 09:46

Strandsatta ålänningar kan vara på väg hem

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Nu kan flera strandsatta ålänningarna vara på väg hem.
– Om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag), säger Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru och ytterligare ett par sitter fast på Gran Canaria.

Som Ålandstidningen berättade om i söndagens tidning finns det ålänningar som sitter fast utomlands.
En av dem är Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru Britt Viola Johns varit på Gran Canaria sedan den 1 februari. Hemresan var initialt bokad till den sista mars men på grund av rådande omständigheter har paret försökt tidigarelägga det hela – flera gånger, och utan att lyckas.
– Det har varit ett jäkla strul fram och tillbaka. Varje gång vi har bokat om så har det slutligen ställts in, förklarar Loffe.
Hoppas vara hemma på onsdag
Nu hoppas man dock kunna vara hemma inom kort.
– Finnair har fixat extrainsatta flyg härifrån, berättar Loffe och fortsätter:
– Så om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag). Med lite tur kan vi vara på Åland på onsdag.
Loffe säger dock att han inte vågar ta ut någonting i förskott.
– Nej, det vågar jag inte. Faktum är att vi har bokat biljetter med Eurowings till den 29 mars, ifall att det skulle skita sig med Finnairs flyg.

”Går ingen nöd på oss”
Förutom Loffe och frun Britt Viola ingår också paret Ingolf och Mia Hallén i sällskapet.
Hur har ni det?
– Det går absolut ingen nöd på oss. Vi kan röra oss fritt här i området. Men nog ska det ju bli skönt att komma hem, även om man inte ser fram emot att sitta i karantän i 14 dagar, säger Loffe.
Hur är det på Gran Canaria i övrigt?
– Det är bedrövligt. Gatorna är tomma och det är i princip helt öde. Allting har stängt igen förutom mataffärer och apotek.
– Det värsta för oss turister är alla rykten som florerar här. Man vet liksom inte vad som gäller eller vad som ens stämmer. Det är nya bud hela tiden. Bland annat har vi hört att alla hotell och turistlägenheter ska stänga 26 mars. Om det är så, vart ska alla strandade turister ta vägen då?

En fråga för Utrikesministeriet
Paren Johns och Hallén är inte de enda ålänningarna som är strandsatta på Gran Canaria.
– Vi är ganska många ålänningar här, säger Loffe Johns.
Vet du hur det blir för övriga? Flyger de också hem med tisdagens Finnair-flyg?
– Det var jag faktiskt inte. Men jag tror att det är flera som lyckats ta sig hem, eller som är på väg inom kort.
Under lördagens pressinformation sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man är medveten om att det finns strandsatta ålänningar utomlands, men att det till syvende och sist är en fråga för Utrikesministeriet att hantera.
– Gränsdragningen är tydlig, förklarade Thörnroos.
När Ålandstidningen når Veronica Thörnroos under måndagen har hon egentligen ingen ny information att komma med i fallet.
– Jag har hört att några ålänningar är på väg hem och att Utrikesministeriet ordnat med ytterligare transporter, men inte mer än så. Hur som helst är jag säker på att Utrikesministeriet gör allt de kan för att få hem folk, säger Thörnroos.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter