Publicerad 9 september 2017 kl. 06:00

”Vi kommer hålla ögonen på vad som sägs om Åland”

I går startade det omdiskuterade fredslägret med svenska och ryska deltagare på Gregersö.
En som kommer att hålla koll på vad som sägs om Ålands demilitarisering och ställning är lagtingets talman Johan Ehn.
– En felaktig bild skulle kunna påverka vår ställning, säger han.

Kommentarer (1 st)

Bra, Johan Ehn! Arrangören

Bra, Johan Ehn! Arrangören visade sin totala brist på kunskap om Åland redan när han kom med sin uppfattning att fördraget 1856 slöts mellan Sverige och Ryssland. Var det ett försök till desinformation? Annars var det bara dumhet och dålig pålästhet, som i så fall är så stor att han borde ha dragit sig tillbaka direkt. Svenska freds- pch deras ryska vänner kunde ha sammanträtt annanstans, i stället för att ställa till med problem för Åland. Gotland hade väl varit bättre? Hoppas att de hålls härifrån i framtiden; vi har nog av våra egna problem och vi vill vara i fred (!) för deras flummiga "övningar". Besserwissrar från Sverige kan hållas hemma med sina amatörmässiga diskussioner.

Fjorton personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Om knappt två veckor kan tjänsten vara tillsatt. 

Kan personer yngre än 18 år köpa tobak, trots att lagen inte tillåter det?

Det ska ÅMHM, Fältarna och ett antal samarbetspartners testa under året.

Mariehamns stad och Karlssons schakt och transport Ab undertecknade i går entreprenadavtalet för etapp två av ombyggnaden av Ålandsvägen.

Arbetet omfattar Köpmansgatan–Ålandsplan och Algots gränd, och det drar i gång på onsdag.

Enligt finansminister Mats Perämaa (Lib) får lagtinget ett lagförslag som löser de uppmärksammade problemen med fastighetsskatten på sitt bord i början av mars.

– Tanken är att ge kommunerna en skyldighet att bevilja befrielse till de fastighetsägare som drabbas, sade finansministern under lagtingets frågestund.

Den så kallade tredjemannen medger narkotikabrott för det amfetaminparti som polisen hittade nedgrävt i Mariehamn i december. Anklagelserna om att han skulle haft att göra med ytterligare amfetaminpartier nekar han till. I går hölls rättegången där mannen står åtalad för flera brott.

Samtliga turer till Asterholma blir beställningsturer, men färjan kommer att fortsätta att gå dit. Trafiken blir också något dyrare än tidigare. Det står klart sedan landskapet nu har ingått avtal med rederi Ansgar Ab. 
– Vi har ingen möjlighet att ändra trafikmönstret på så kort sikt, säger Sten Schauman, upphandlare på infrastrukturavdelningen.

Jomala kommun ska ta emot en ny kvotflyktingfamilj på fyra till fem personer under 2018. Om inte kommunen tilldelas några kvotflyktingar kan Jomala ta emot asylsökande i stället.

Med röstsiffrorna 16 mot 13 godkände lagtinget under onsdagens plenum förslaget om polisernas höjda avgångsålder.
– Vi ska ha en öppen dialog och vi måste hålla koll på hur det utvecklar sig, sade lantrådet Katrin Sjögren (Lib) i sitt anförande.

Tingsrätten förkastade under tisdagen ett besöksförbud mot en av de dömda männen i den stora knarkrättegången och hans far.  Mannen avtjänar sedan i december ett ovillkorligt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott.

Moderaten Tage Silander föreslås bli ny ordförande för stadsstyrelsen efter Petri Carlsson som har avböjt omval. 

Företaget FS Links har lämnat in en ansökan om miljötillstånd för att bygga en tunnel mellan Föglö och Lumparland.

Två års ovillkorligt fängelse. Det yrkar åklagaren för mannen som har medgett att han förskingrade 486.000 euro av Visit Åland.
– Privata ekonomiska problem är grunden till det, säger han om förskingringen.
Hans fru bestrider att hon begått de brott hon åtals för: penningtvätt av oaktsamhet alternativt häleri av oaktsamhet.

Runar Karlsson (C) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Saltvik, och lämnar över till den yngre partikollegan Mathias Johansson.
– Det behövs lite nytänk, säger Runar Karlsson.

Barn i bild

Fler nyheter